Veiligheid tijdens wintersport

Wegenhulp formules

 

Veiligheid tijdens wintersport is ontzettend belangrijk. Genieten staat natuurlijk op 1 maar dit moet niet ten kosten gaan van uw veiligheid. U kunt uzelf natuurlijk verzekeren tegen ongevallen of schade met bijvoorbeeld een reisbijstand verzekering. Maar nog beter is het natuurlijk om het ongeval te voorkomen. Lees hier meer over tips op de piste.

Wintersport helm

De regels

Voor elke piste zijn er regels opgesteld dit zijn de zogenaamde FIS-piste regels van de internationale ski federatie. Om veilig te kunnen wintersporten is het zeer belangrijk dat deze regels goed nageleefd worden. Er zijn 10 belangrijke regels die elke wintersporter in acht moet nemen op de piste. De belangrijkste regels zijn de volgende:

·         Respect voor anderen staat op 1. Iedere wintersporter moet zich zo gedragen dat hij niet opzettelijk andere in gevaar brengt of schade maakt.

·         Aanpassen aan de piste. Iedere wintersporter moet zich aanpassen aan de piste, de snelheid en stijl moeten worden aangepast aan het terrein, omstandigheden en drukte.

·         Inhalen is toegestaan. Inhalen is in principe altijd toegestaan indien er voldoende ruimte wordt gegeven aan degene die ingehaald wordt.

·         Stoppen. Stoppen op de piste moet indien mogelijk vermeden worden.

·         Borden volgen. De aanwijzingen en markeringen op de piste moeten nagevolgd worden.

·         Ongelukken. Indien er een ongeluk gebeurd bent u verplicht diegene te helpen.

In dit artikel kunt u nog meer lezen over de regels en krijgt u ook verschillende tips voor tijdens de wintersportvakantie.

 

Een valhelm

Een valhelm op de piste is ontzettend belangrijk. Ongeveer 12% van de ongelukken heeft ernstig hoofdletsel tot gevolg en een valhelm is dus zeker aan te raden voor iedereen. Een helm kan soms onpraktisch zijn en vaak voelt het niet lekker aan, toch zou u in alle gevallen een valhelm moeten dragen. Hiermee worden een zeer groot gedeelte van de letsels voorkomen. Bij de pasvorm van de helm kunt u om passend advies vragen zodat de helm niet te strak maar ook niet te stevig op uw hoofd zit. Dit draagt ook bij aan het draagcomfort.

 

Andere tips

Draag een skibril of zonnebril. Dit draagt zowel bij aan het comfort als de veiligheid. Ten eerste kan de sneeuw erg reflecterend zijn en met een bril hoeft u niet de hele dag met uw ogen te knijpen. Daarnaast draagt het bij aan uw veiligheid doordat u minder snel last zult krijgen van sneeuwblindheid. Ook handschoenen zijn aan te raden. Naast dat ze helpen tegen de kou voorkomen handschoenen wondjes en schaafwonden op uw handen. Ook moet u in geen geval off-piste gaan zonder gids. U weet nooit van te voren waar u terecht komt en wat er kan gebeuren, met een gids is dit veel veiliger en voorkomt u ongelukken. 


Wegenhulp formules