Goed voorbereid op wintersportvakantie

Wegenhulp formules

 

Op wintersportvakantie is natuurlijk harstikke leuk, echter een ongeval zit in een klein hoekje. U kunt zich natuurlijk verzekeren tegen ongelukken met bijvoorbeeld een reisbijstand verzekering of pechverhelping, maar u zich beter goed voorbereiden zodat de kans op een ongeval kleiner is. 

 

Kleding

Goede skikleding is heel belangrijk. U staat waarschijnlijk de hele dag op de piste en als de kleding niet functioneel en comfortabel is dan kan dat al snel gaan irriteren. Het is ook leuk als de kleding er mooi en modieus uit ziet, maar uiteindelijk gaat het toch om de sport. Daarnaast kan het op de piste erg koud zijn, en het weer kan snel omslaan. Daarom is het handig als u meerdere lagen kleding aanheeft of meeneemt zodat u snel iets uit of aan kan trekken als het weer omslaat. Een valhelm raden wij u ook aan, dit kan ernstig hoofdletsel voorkomen wat toch relatief vaak voorkomt op de piste.  Als laatste zijn handschoenen, een muts en een sjaal zijn geen overbodige luxe.

 

Bereid je lichaam voor

De hele dag op de piste staan en sporten kost veel energie en kracht. Dit kan heel anders zijn dan u gewend bent in het dagelijks leven en daarom is het verstandig als u zich voorbereid voor de wintersportvakantie. Hierdoor verhoogt u het plezier, vermindert u de kans op ongevallen en blessures en zit u lekkerder in uw vel. U kunt een paar weken voor uw vakantie beginnen met trainen van uw conditie en rek- en strek oefeningen zijn ook aan te raden.  Daarnaast is het belangrijk dat wanneer u gaat beginnen met uw sport dat u een warming-up doet en uw armen en benen even rekt en strekt.

voorbereiden voor wintersport

Met de auto op wintersport

Als u met de auto op wintersport gaat is het slim om te zorgen dat uw auto helemaal klaar is voor de lange tocht. Winterbanden en misschien een kleine beurt zijn sterk aan te raden. Daarnaast is pechverhelping of wegenhulp erg handig zodat wanneer u pech krijgt u direct weer op weg kunt. Lees hier meer over pechverhelping voor de wintersporter.

 

Voorbereiden op lawinegevaar

Een lawine is erg gevaarlijk tijdens uw vakantie maar komt toch vaak (onvermijdelijk) voor. Vooral op een steile helling zijn er regelmatig lawines en ook off-piste zijn er veel lawines door de verse sneeuw. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een lawine hebben wij voor u een paar tips op een rijtje gezet.

·         Ga niet off-piste zonder gids. Off-piste is sowieso over het algemeen gevaarlijker dan gewoon op de piste. Daarom is het belangrijk dat u niet off-piste gaat zonder een gids. Het is ook lastig om hulp te krijgen als u off-piste bent zonder gids aangezien er daar veel minder mensen zijn.

·         Volg een lawinecursus. Er zijn speciale lawinecursussen om u voor te bereiden wat u moet doen als u in een lawine terecht komt.

·         Licht uw reisgezelschap in waar u bent. Zorg dat u elkaar in de gaten houdt en weet waar uw reisgenoten zijn. Op deze manier is het snel duidelijk als iemand vermist is na een lawine.

·         Neem een lawinepieper mee. Zorg dat u altijd een lawinepieper bij zich heeft zodat u hulp kunt krijgen indien u vermist raakt of onder de sneeuw terecht komt.

·         Ga de lawine uit de weg. Wanneer een lawine ontstaat probeer dan altijd zo ver mogelijk van de lawine te gaan. In het midden van de lawine is het meeste gevaar.

·         Als u valt in de lawine probeert u zich dan zo groot mogelijk te maken zodat u zo min mogelijk wegzakt in de sneeuw. Ook is het beter om op uw buik terecht te komen dan op uw rug.

 

Let gewoon goed op

Over het algemeen zult u veilig zijn als u gewoon goed op let en geen onnodig risico neemt. Het is niet de bedoeling dat u niet meer kan genieten, maar rekening houden met de veiligheid is altijd goed.

 


Wegenhulp formules