Bagage kwijt, wat nu?

Wegenhulp formules

U bent geland en het vliegtuig uit. Nog even uw bagage van de band halen en u bent helemaal klaar om naar uw hotel te gaan. De vakantie waar u zo naar uit hebt gekeken kan bijna beginnen! Echter, het kan natuurlijk zo zijn dat uw bagage te laat, kapot of kwijt is. Wat doet u dan?  

 

Vul een PIR-formulier in

Ten eerste vult u een PIR-formulier in. PIR staat voor property irregularity report. Met dit formulieren dient u simpelweg een klacht in. Doet dit meteen! De bagagesticker die op uw ticket zit bewijst dat de bagage is ingechekt. Bewaar uw ticket dus altijd goed! Wanneer u een PIR-formulier heeft ingevuld heeft u twee opties: U kunt de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen of u stelt uw reisorganisatie aansprakelijk.

 

Stel uw luchtvaartmaatschappij aansprakelijk

reisbijstandsverzekeringWanneer u geen reisbijstandsverzekering hebt afgesloten, informeer dan uw reisorganisatie zo spoedig mogelijk met de schade van uw bagage. Wanneer u echt bij uw luchtvaartmaatschappij moet zijn, kunt u het beste het verdrag van montreal even checken. In dit verdrag staat de aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Wanneer uw bagage vertraagd aankomt, kwijtraakt of beschadigt raakt, heeft u recht op een schadevergoeding ten hoogte van maximaal 1130 euro. Het uitgangspunt van dit verdrag is een vergoeding per kilo van uw bagage, naar de waarde wordt niet gekeken. Wanneer u echt waardevolle spullen meeneemt, kunt u dit het beste doorgeven tijdens het inchecken. Tegen een kleine bijbetaling kunt u aanspraak maken op een hogere vergoeding in geval van vertraging, beschadiging of verdwijning. Wanneer u bagage is vertraagd, vergoedt de luchtvaartmaatschappij in sommige gevallen toiletartikelen en eventueel kleding die u heeft moeten kopen omdat u geen bagage had. Het is dus belangrijk om van dit soort aankopen altijd de bonnetjes te bewaren. Wanneer uw bagage is vertraagd, heeft u 21 dagen om een schriftelijk verzoek in te dienen voor schadevergoeding. Na deze 21 dagen wordt u bagage pas als verloren beschouwd. Tot die tijd is het afwachten...  

 

Voorkom ellende. Sluit een goede reisbijstandsverzekering af

Deze ellende is allemaal te voorkomen met een goede reisbijstandsverzekering. Zo is het ook altijd belangrijk om uw inboedel verzekering te checken in dit soort gevallen. Bij sommige inboedelverzekeringen is de inboedel ook buitenshuis verzekerd. Wanneer dit het geval is, is een reisbijstandsverzekering natuurlijk overbodig. Heeft u nou geen inboedel verzekering die ook buitenshuis dekt, is het verstandig om een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Door het afsluiten van deze verzekering wordt uw beschadigde, vertraagde of verloren bagage gewoon gedekt en kunt u lekker genieten van uw vakantie. Lees hier meer over uw bagage verzekering en het afsluiten van een reisbijstandsverzekering.  

 

Ook problemen met uw bagage inpakken?

Een bomvolle koffer en net niet alles wat u wilt meenemen past erin. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt en sommige van u loopt elke vakantie tegen inpakproblemen aan. Om u te helpen hebben wij twee artikelen geschreven over het inpakken van bagage. Deze vindt u via de onderstaande links:


Wegenhulp formules